nedelja, 4. avgust 2024

»Lepi« spoznanji…

Pravijo, da vsaka šola nekaj stane, pa…
 
Nekoč, ko nisem vedel toliko, tudi ali predvsem o njih, kot vem danes, sem upal, da jih je moč spreminjati, kakovostno spreminjati, seveda, danes vem, da nagonov, posledično nagonskih bitij, ni moč spreminjati, pač pa zgolj zdresirati.
 
Težave z dresuro so v tem, da zmore njeno učinkovanje delovati samo v primeru, da je postopek dresure nenehno ponavljan (obnavljan), in v primeru ohranjanja okoliščin, znotraj katerih, in za katere, dresura poteka. Vsako odstopanje, vsaka konkretnejša sprememba okoliščin, in vsako prenehanje »obnavljanja učenja oziroma naučenega«, izniči učinke dresure.
 
Danes, ko vem, o njih, krepko več, kot bi si želel vedeti, nimam več osnov za upanja o njihovi spremembi – kakor so jih nagoni opredeljevali in vodili deset tisočletja, tako jih bodo vse do izumrtja! Tudi morebitni posegi, usmerjeni v nadzorovanje, v usmerjanje njihovih izkazovanj, v podobah, na primer, nekakšnih vsadkov s sprogramiranimi opredelitvami izkazovanj, niso, in ne morejo biti nikakršno jamstvo za kakovostne spremembe, nasprotno, prepričan sem, da bi takšno poseganje razmere samo še poslabšalo. O tem, ne nazadnje, pričajo vsi posegi, s katerimi je človek poskušal odločilno vplivati na Naravo, jo radikalno spremeniti, posegi, ki so, brez izjeme, pripeljali samo do – poraza takšnih, četudi povsem dobro namernih, delovanj, in ne samo do poraza, pač pa tudi do kazni, s katerimi je Narava izkazala svojo moč, svojo nepremagljivost.
 
Pravijo tudi, da se učimo dokler živimo… ne povedo pa, ob tem, da marsikatero učenje – plačaš z življenjem! Tako sem, poleg ugotovitve o nekem svojem brezplodnem upanju, dospel tudi do ugotovitve, da sem z vsemi prizadevanji, usmerjenimi v neko boljše, lepše, v bistvu dobršen del svojega časa, odmerjenega mi – dobesedno zmetal v NIČ! In mi, »malček« za »šalo«, ostaja ena sama tolažba, kajti – pravijo tudi to, da se iz porazov krepko več naučimo, kot pa iz zmag. Pri tem, kakopak, pozabijo povedati, da se takšen uk obrestuje samo v primeru, ko se iz izgubljenih bitk podaš v zmagovalno. Te pa nikjer, niti v njenih najmanjših možnih zasnovah, ni videti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar