ponedeljek, 5. avgust 2024

Povsem mogoče bi bilo…

Si lahko predstavljaš svet konstruktivnega dogovarjanja in trajno veljavnih dogovorov?! Svet, v katerem bi bilo zagotavljanje realizacije tujih interesov prioriteta?! Svet, v katerem bi ti bilo zadovoljstvo drugega predpogoj lastnega?!
 
Si lahko predstavljaš svet, v katerem ne bi hiteli snovati, izdelovati in uporabljati pripomočkov za ubijanje, svet, na katerem bi v laboratorijih ne iskali nekih bio-kemičnih orožij, pač pa bi bila v ospredju želja po odpravi bolezni, po zagotovitvi njih čim bolj človečnega prestajanja?!
 
Si lahko predstavljaš svet, v katerem bi vsakdo dospel do vsega, kar bi potreboval za lastno, in to dostojno, obstajanje?! Svet, v katerem bi otroci živeli svoja otroštva v igri, v veselju, medtem ko bi odrasli svoj čas, namesto butastim zadevam, posvečali prizadevanjem za še boljše, za še lepše?!
 
Si lahko predstavljaš svet, v katerem bi nevednež izrekel tisti »ne vem«, in bebcev sploh srečati ne bi bilo moč?! Svet, v katerem bi znanost že doslej tako napredovala, da bi se z »avtomobili« vozili po zraku, da ne bi bilo potrebno gojiti, in pobijati živali, ker bi meso »raslo« iz epruvet?! In bi bila »narava« nekakšen park, v katerem bi se živetja odvijala natanko tako, kakor naj bi jim bilo pripisano z zakonitostmi, in brez kakršnegakoli nasilnega poseganja dvonogih?!
 
Si lahko predstavljaš svet, v katerem bi imela knjiga prednost pred zaslonom, svet, v katerem sploh ne bi bilo »rumenega tiska«, in bi razne čveke niti zastavljati ne začele svojih poti, in bi sosedu privoščil, da ima več kot ti?!
 
Jaz si takšen svet zlahka predstavljam. In niti slučajno ne bi, niti za hipec, trdil, da je nedosegljiv, da ga človek ne bi zmogel izgraditi, ga negovati, vzdrževati, ohranjati. Svet brez državnih meja, brez razmejitev, temelječih na butastih pojmovanjih butcev, brez lakote, revščine, umiranj brez sleherne potrebe. Res, lahko si ga predstavljam, čeprav… dokler bodo nagoni predstavljali (celo absolutno večinski) del človekovega sveta… dokler bodo nagoni odločali o svetu, temelječ ne samo na lastni neumnosti, pač pa tudi na sebičnosti, goltavosti, sprijenosti… do tedaj, zagotovo, takšnega sveta niti v teoriji ne bo, še približka ne!

Ni komentarjev:

Objavite komentar