četrtek, 10. marec 2022

Čemu služi pamet?

Pamet, kot najosnovnejša podoba mišljenja (najpreprostejša mišljenjska zmožnost) služi samo za to, da omogoča preproste, najlažje izbire med nekimi konkretnimi danostmi, med nekimi konkretnimi, povsem preprostimi možnostmi (izbirami). Pamet je v bistvu tisto, kar izbira (vsaj domnevno) najlažjo, najvarnejšo, najugodnejšo odločitev (pot, način), med vsemi obstoječimi. Nič več.
 
Za vse tisto več, (po)skrbijo nagoni, potemtakem neka ravnanja, katera je Narava dala nagonskim bitjem prav zaradi tega, da nadomeščajo nezmožnosti pameti, v okviru nekih kompleksnejših, celovitejših zadev, v katere pamet ni zmožna imeti vpogleda (jih ne more obravnavati, v smislu nekega presojanja).
 
Pamet je prisiljena delovati izključno znotraj nekih objektivnih dejstev (okoliščin, okolij), in na ta dejstva (okoliščine, okolja) NE more pozitivno delovati, na način, da bi taista dejstva (okoliščine, okolja) kakovostno, v smeri nekih izboljšav, spreminjala. Prav nasprotno – v okviru danih okoliščin je pamet zmožna le tega, da taiste izrabi sebi v prid, in jih lahko izrablja celo tako daleč (močno), da jih – popolnoma odpravi, da dobesedno izniči (uniči) okolje lastnega živetja!
 
Zaradi tega dejstva, je Narava ustvarila tako rastlinojeda, kakor tudi mesojeda bitja, ker…
Pojdimo postopoma.
Rastlinojeda bitja obstajajo zaradi tega, da rastlinam preprečujejo njihovo prekomerno širjenje. KO bi se rastline prekomerno razširile, bi v bistvu same sebi onemogočile, dolgoročno gledano, uspešno obstajanje! Same sebe bi uničile, ker bi iztrošile prst, ker bi se tako zgostile, in rasle druga prek druge, da bi povzročile neko stanje, ki bi bilo nevzdržno za nemoteno, zdravo rast.
V zelo zgoščenem gozdu nobena rastlina ne zmore doseči svojega optimalnega razvoja, v bistvu se vse trudijo zgolj za preživetje. V zelo zgoščenem gozdu uspevajo samo tiste posamičnosti, ki dospevajo do svetlobe, do zraka. Podrasti, ki ima tudi funkcijo ščitenja tal, v takšnem gozdu ni. V zelo zgoščenem gozdu (ali kateremkoli drugem rastju) se kopiči vlaga, potemtakem se kopiči tudi trohnenje (gnitje), potemtakem se, na oslabelih rastlinah kopičijo, in hitreje širijo, tudi razne drevesne bolezni. In tak gozd je najprej obsojen na neko zgolj vegetiranje, kasneje tudi na propad. (op. p. primer takšne zgoščenosti lahko – mislim, da še vedno – najdeš ob poti/makadamski cesti iz Kranjske gore proti tromeji)
Da do tega ne bi prišlo, da rastje ne bi preraslo samo sebe, je Narava ustvarila rastlinojeda bitja. Potemtakem je, s strani Narave, smisel obstajanja teh bitij v tem, da vrtnarijo z rastjem – ga kosijo, obrezujejo, obenem pa iz že zaraslega področja semena širijo na neka druga. Tudi rastline se izkazujejo na temelju nekih nagonov, neke »pameti« Narave, pa – ko bi ti nagoni zadoščali, za nemoteno, zdravo obstajanje teh rastlin, potem ne bi bilo potrebe po obstoju rastlinojedih živali. In nadalje…
 
V kolikor bi se te, rastlinojede živali, preveč razpasle, prek rastlinja, se nenadzorovano množile, iz leta v leto povečevale svoje število, potem bi se zgodilo, da bi popolnoma popasle vso vegetacijo, tako popasle, da bi ostala – gola zemlja. In s tem, ko bi ostala gola zemlja, se rastline tudi teoretično ne bi mogle več obnavljati, kaj šele širiti (dobro, v zemlji je vedno nekaj semen, iz nekih prejšnjih obdobij, a tudi ta semena samo enkrat vzklijejo, in tudi travo, ki bi vzklila, iz teh semen, bi živali popasle, in bi to naredile še preden bi ta trava sploh dospela v fazo cvetenja = porajanja novega semenja).
V kolikor ti ni razumljivo: nekoč so na področju Krasa že gojili koze in ovce. Ker je zlasti za prve značilno to, da niso izbirčne, je morala bivša država prepovedati pašo koz na kraških tleh. Poleg (občasnih) požarov so namreč prav koze naredile takšno škodo, da je celotnemu področju pretilo to, da bo ostalo brez omembe vrednega drevja, grmičevja…
 
Potemtakem: rastline varujejo prst (pred delovanjem vremenskih razmer, pred erozijo, pred izsušitvijo)… rastlinojede živali varujejo rastlinski svet (da se ne bi v lastni preraslosti »zadušil«, uničil zaradi bolezni, izčrpal prst in ostal brez hrane)… mesojede živali pa – varujejo rastlinski svet pred tem, da ga ne bi rastlinojede živali v celoti uničile, iztrebile, in, kdo-bi-si-mislil, varujejo tudi svet rastlinojedih živali (da jih ne bi njim lastne bolezni iztrebile in da ne bi, s tem, ko bi popasle vso vegetacijo, same sebi odžrle potrebne hrane).
 
Mesojede živali skrbijo za omejevanje števila rastlinojedih, obenem pa izvajajo še neko, zelo pomembno nalogo: s tem, ko (lažje) ulovijo oslabele živali (onemogle, na primer, od starosti, pa bolne, pa že po svoji zasnovanosti šibkejše), skrbijo za to, da ostajajo v čredah, tropih tiste zdrave in močne. Torej tiste, ki ne samo, da imajo več možnosti za preživetje, zahvaljujoč svoji moči, pač pa bodo, zavoljo taistega, tudi svoje močnejše genske zapise širile na podmladek, in bo čreda, trop, tudi v bodoče sestavljen(a) iz – močnejših živali.
Pomeni, da neki plenilci delujejo tako preventivno (z izbiro šibkejšega plena omogočajo močnejšim genom razplod in potomstvo in bolj zdravo živetje), kakor kurativno (z uplenom obolele živali poskrbijo, da se /njena/ bolezen ne širi tudi na ostale).
Da ne bi prišlo do stanja, v katerem bi mesojede požrle vse rastlinojede živali, je Narava:
-          Ustvarila krepko manjše število mesojedih živali, kot rastlinojedih
-          Pri mesojedih živalih, vsaj pri določenih vrstah, poskrbela za to, da zmorejo količini plena ustrezno »načrtovati« svoj podmladek (pri volkovih, na primer, je tako, da v letu/letih, ko je pomanjkanje živali, katere lovijo, preprosto – nimajo mladičev)
-          Pri določenih mesojedih živalih njihove prehranske potrebe skrčila na minimum (denimo kača, krokodil, zmoreta preživeti tudi v primeru, da samo dvakrat letno zaužijeta potreben obrok)
-          Da zmorejo določen del leta »prespati« (v nekih zimskih razmerah, ko ima, na primer, srnjad že sama po sebi dovolj težav, s preživetjem, ji še kako prav pride to, da medved hibernira… res je, medved je velik, in težak, pa se tudi on težko, in počasneje premika skozi globok sneg, a je res tudi to, da je medved vsejed, potemtakem tudi mrhovinar, in zmore nekemu volku, na primer, odžreti njegov ulov, pa bo radi tega moral volk – znova upleniti neko žival)
-          Rastlinojede živali opremila z določenimi »spretnostmi«, zmožnostmi, »orožji«… s čemer jim je dala vsaj enakovredne možnosti za preživetje, kot mesojedim.

Potemtakem pamet tudi v svojih naravnih okoljih zadošča le za neke minimalne potrebe (ostalo, kar je več od zmožnosti pameti, urejajo nagoni) in s to pametjo (in nagoni) zmore ves svet pameti delovati izključno in samo v smislu poskusi-preživeti-znotraj-odrejenih-ti-razmer. Nič več, nič manj. In pamet je pamet, povsod je – najosnovnejša podoba mišljenja.
 
Kakopak, prihaja do določenih razlik, pri tej pameti, vendar ne razlik v smislu večje/manjše mišljenjske sposobnosti, daleč od tega – vsako bitje s pametjo je usposobljeno (opremljeno) za živetje znotraj svojih NARAVNIH okoliščin, ob čemer so te razlike v tem, da – neka leteča žival zmore leteti, in se tudi njena ostala izkazovanja kažejo temu primerno, neke druge živijo pod zemljo (in se tudi njih izkazovanja kažejo temu primerno), skratka – vsaka podoba živetja, ki razpolaga izključno s pametjo, je drugačna samo po nekih specifičnostih, ki so posledice drugačnih načinov živetja v različnih okoljih!
Z drugimi besedami: to, da znam leteti ne pomeni, da sem pametnejši od tistega, ki se zna potapljati v globine oceana (in obratno), pač pa sem zgolj ustrezno usposobljen glede na to, da živim (tudi) »na nebu« (v oceanu).
 
Sem že zapisoval o opredeljevanju, o delitvi na ne/primitivne podobe živetja, in sem zapisal, da sleherna podoba živetja, ki zmore samostojno preživeti (je tako ustvarjeno, to živetje, opremljeno s potrebnimi zmožnostmi), četudi v podobi pajka, kuščarja, žabe… ni primitivno v smislu lastne nezmožnosti, pač pa je, nasprotno – dovršeno! Ko se želve izležejo iz jajc, takoj »vedo« v katero smer morajo iti, da dospejo do vode, in potem tudi »vedo«, v katero smer naj gredo, da dospejo do siceršnjega »bivališča« svojih staršev.
Potemtakem: če je Narava dovršena, potem je vse, kar je naravno, in kar živi svoji (naravni) zasnovanosti primerno, v svojih naravnih okoljih – tudi dovršeno. V nesvojem okolju pa…tu smo pa že pri nekih drugih temah, katerim tudi posvečam veliko razlag.

Ni komentarjev:

Objavite komentar