sreda, 23. marec 2022

Iskalci dobrega-slabega

Sem že poslušal, da v dobrem vedno veliko slabega najdem, v slabem pa nikoli nič dobrega…
 
Prvo: opredelitve dobro-slabo, lepo-grdo, okusno-neokusno… so, v okviru absolutne večine, popolnoma relativne zadeve, povsem subjektivne narave, potemtakem se ne kaže pretirano ravnati po njih.
 
Drugo: prav zaradi subjektivnosti, je nekomu lahko oranžna barva všeč, drugemu ne, tretji pa je ravnodušen do nje. Obenem pa – nemoralnim (slabim) je nemoralno (slabo) povsem normalno (dobro).
 
Tretje: kadar v dobrem najdem »veliko slabega«, takrat je vprašanje, če sem sploh v dobrem iskal, kajti za dobro je značilno – dobro, ne »veliko slabega«!
Obenem – tudi, če bi našel kaj dobrega, v slabem, s tem slabega prav nič ne bi spremenil.
 
In četrto: kadar ugotavljaš resnico, neka objektivna stanja, takrat ne iščeš ne dobrega, ne slabega, pač pa ugotavljaš ta, konkretna stanja, okoliščine, v katerih se izkazujejo, vzroke njihovega obstajanja, in tako dospeš, do te resnice, do tega, da jo ugotoviš. In…
Očitno resnica ni lepa, vsaj občim se kot nelepa kaže, ker – ko bi jim bila lepa, je ne bi nadomeščali z lažmi, z neresnicami (takrat, kakopak, kadar jim resnico razkriješ, ker sicer itak ne zmorejo, sami, dospeti do dejstev).
 
Ne, v slabem prav ničesar dobrega ne najdem, ker bi me to dobro, ko bi ga našel, pripeljalo do dvoma, v to, da je slabo zares slabo. Je pa moč, celo in tudi v slabem, iskati neko uporabnost, in je ta dobra. Pa, denimo, ugotoviš, da drek ni prav nič dober, je pa dobro gnojiti z njim.
 
P.S.
Kadar ugotavljam »svet«, ki zdaleč ni dober, bom iskal vzroke slabega »sveta«, potemtakem ne bom iskal nekih ptičjih spevov, pa šumenja vetriča, nekaj dobrega, lepega, pač pa bom iskal tisto, kar taisti »svet« za slabega dela, in, verjemi – slabo prav nič dobrega ne povzroča!

Ni komentarjev:

Objavite komentar