ponedeljek, 14. marec 2022

Od tega ničesar nimaš…

Zakaj počneš, to, kar počneš?! Z neumnostmi se ukvarjaš, s tem se ne da zaslužit. Od tega ničesar nimaš, to nima nobene vrednosti…
Jih je bilo, kar nekaj, ki so »vedeli« (in še vedno »vedo«), to, zgoraj napisano, in so »vedeli«, morda še »vedo«, da so poklicani taisto sporočati mi. In sporočajo, tako, po vrsti, malodane v isti sapi…
Priznam, sem že v letih, pa mi zmanjkuje sape, na dolge proge, in bom postopoma, od enega, prek drugega…
 
Zakaj počneš, to, kar počneš?
Pojasnjevati nedojemljivim je približno enako, kot prepričevati vodo, da – postane suha. Dobesedno metanje časa, energije v nič. Pa, četudi se zdi kruto, obstajata dve možnosti odgovora, na konkretno vprašanje.
Krajši: Kaj te briga? Ali, na primer, Meni se zase!
Daljši:
Nisem tvoja, nisem nikogaršnja last, pa da bi ti, ali kdorkoli drug, odločal o mojih ravnanjih.
Nisem v stanju, da bi potreboval tutorja. Če kdaj bom, upam, da bo zmogljivejši od tebe.
Ti narekujem, kako živi? Na temelju česa si lastiš pravico, da ti – narekuješ meni?!
 
Z neumnostmi se ukvarjaš, s tem se ne da zaslužit.
Prvi del trditve je napačen. Ne ukvarjam se z neumnostmi, ker jih ni, več tipov, pač pa se ukvarjam, med ostalimi zadevami, z miselnimi zmožnostmi, in nezmožnostmi, potemtakem – da, ukvarjam se tudi z neumnostjo.
Drug del trditve je najmanj problematičen, ker je stvar pojmovanja, tisti »zaslužiti«. Obenem pa…
O tem, koliko sem zaslužil, s čemerkoli, kar sem počel, najbolje vem sam. Tudi o tem, koliko bi lahko zaslužil. Denimo, če bi samo prevajanje nekih desetih knjig (za)računal, bi z njim zaslužil nekih sedemdeset, osemdeset tisoč evrov, najmanj. A sem zaslužil celo več:
-          Zaslužil sem možnost utrjevanja jezika, iz katerega sem prevajal;
-          zaslužil sem »razgibavanje« zmožnosti, v jeziku, v katerega sem prevajal;
-          zaslužil sem – zadovoljstvo tistih, katerim sem, s prevodi, naredil uslugo, jim pomagal.
Kakopak, je pa res, da tega zaslužka ne morem (po)jesti.
 
Da se s tem ne da zaslužiti, v smislu preživetja… hm, takšna trditev je, v najboljšem primeru, čudna, ker – ti, ki nikdar tega nisi poskusil, »veš«, da se od tega ne da živeti, jaz, ki sem devet let plačeval prispevke in dajatve, pa še nekaj mi je ostalo, izključno iz pisanja, pa – ne vem, če se da zaslužiti?!
 
Od tega ničesar nimaš, to nima nobene vrednosti.
Spet – neumnost. V vseh ozirih. Pa začnem s »to nima nobene vrednosti«.
Znam, vsaj za silo, računat. Seštevat, odštevat, množit, delit. Dajmo, za hec…
Ko sem zdravil, neko osebo, tako težko obolelo, psihično, da si je v preteklosti nekajkrat skušala odvzeti živetje, takrat sem jo zdravil nekaj več kot eno leto. Ja, stroka je predvidela pet do sedem let zdravljenja, vendar sem jaz delal, s to osebo, v povprečju po deset ur dnevno. Deset ur.
Terapevt, tisti skromen glede zaslužka, bo za 45 minut svojega dela zaračunal 50 evrov. Bom tudi jaz skromen, pa računam, da je postavka za celo uro taistih 50 evrov, čeprav – bi terapevt »naučil obolelo osebo živeti z obolelostjo«, medtem ko sem jaz obolelost odpravil, osebo ozdravil, ji s tem vrnil kakovost živetja, še več – ji s tem porodil, povsem na novo, živetje!
50 evrov X 10 (ur dnevno) X 30 (dni v mesecu) x 12 (mesecev) = 180.000 evrov.
Najmanj toliko bi lahko (za)računal (a niti centa nisem), za to, kar sem počel, in naredil. Prej (krepko) več. Potemtakem, je to, kar počnem, in kar zmorem početi… vredno krepko več, od tistega, kar počneš, in zmoreš početi ti?! Obenem…
 
Povej, ko nekomu odpraviš željo-po-smrti, ko mu omogočiš, da se na-novo-rodi, ko mu, v bistvu, DAŠ ŽIVETJE… kaj misliš, obstaja denar, s katerim ti lahko to poplača?! Si v vsej svoji delovni dobi zaslužil toliko?!
 
Potemtakem – ja, zmore imeti, neko vrednost, to, kar počnem. Vsaj meni jo ima, in tem, katerim počnem. In to – neprecenljivo vrednost. Ki je, resda, ni moč požreti, pa, k sreči, tudi izsrati ne, vendar…
 
Se pa zavedam, kako se ne bi, da je večina mojega početja lahko – bodisi povsem jalova, ali pa, po neki majhni, zelo majhni možnosti tudi ne. A o tem bo govoril čas, nikakor ti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar