sreda, 9. marec 2022

Ni ene same vrste…

… znotraj katere bi se posamičnosti (pripadniki te vrste) izkazovali s povsem nasprotujočimi se, kontradiktornimi ravnanji (izkazovanji)!
Ni ene same lastovke, ki ne bi gradila (in ne rušila) gnezda, ga obnavljala, takrat, ko dospe, na pomlad, v kraj, kjer bo izvalila jajca.
Ni ene same lastovke, ki ne bi, iz, na primer, Evrope, jeseni letela na jug (pač pa bi se odločila podati se na sever).
Ni, preprosto je ni, pa če iščeš v kateremkoli svetu, je ne boš našel. Ne nazadnje – tudi izkazovanja so neke specifičnosti, zaradi katerih sploh je moč govoriti o vrstah, oziroma o skupinah teh vrst (rodovih), pa – vse, kar JE drugačno, sodi v neko drugo vrsto!
 
Obstaja, kakopak, pajek. Ne vem, ne poznam njih imen, lahko jih je celo več, različnih, ki – zjutraj požre, lastno mrežo, in sočasno novo zgradi, na istem mestu, vendar to počne iz dveh razlogov:
-          čez noč se na mreži nabere vlaga, kapljice, pa ko požre mrežo, s tem dospe tudi do potrebne količine vode, katero potrebuje za svoj obstoj;
-          »včeraj« je mreža že doživela neke prilete žuželk, vanjo, se je zrahljala, postala je manj močna, manj zmožna uloviti-in-zadržati plen, pa jo pajek obnovi, in jo, »danes«, naredi močnejšo, boljšo, pomeni, da jo – razvija, jo kakovostno nadgradi, popravi!
 
Samo znotraj dvonogih-v-oblačila-odevajočih-se bitij obstaja tak razkorak, pa nekateri (REDKI) tvorijo, odkrivajo, IZBOLJŠUJEJO, gradijo napredek… dočim večina taisti napredek požre, uničuje in uniči! Pomeni, da samo v okviru dvonogih-v-oblačila-odevajočih-se bitij obstajata dva, povsem različna načina izkazovanja!
Med ostalim – nekdo gradi jezik, daje besedam nek pomen, skuša sporazumevanje narediti še bolj učinkovito, razumljivo, nek drug pa tvori »kulturne praznike«, pa »hitro hrano«, pa vrag vedi česa ne tvori, s čemer dobesedno spreminja pomen besed, razkraja jezik! Ob čemer se, bojda, »zaveda«, o čem govori, čeprav – revež se NE zaveda niti tega, da NE govori pravilno, da s tem, ko napačno govori, o povsem drugih zadevah sporoča, kot so zadeve, o katerih NAJ bi sporočal, pa – ČE VEŠ, KAKO JE PRAVILNO, čemu se potem z NEPRAVILNIM izkazuješ?!
 
Dejstvo, niso potrebni niti arheologi, antropologi, da bi na temelju okostij iskali neke sorodstvene povezave, pa izvore… niso potrebni genetiki, da bi na temelju RAZLIČNIH genskih zapisov RAZLIČNA bitja ugotavljali… zadošča že to, da zmoreš ugotavljati mišljenjske zmožnosti, pa da ugotoviš, kaj se, in kaj se ne izkazuje razumsko, in – če se NE izkazuje, v ničemer, razumsko, potem tudi NE more biti razumsko!

Ni komentarjev:

Objavite komentar