nedelja, 29. oktober 2023

Iz tustranskega onostranstva…

Sušilo je polno, dan je prazen, tema se je zgostila. Prvo sem odnesel v kuhinjo, nekaj vetra je vseeno ujelo. Drugemu sem kratkega nalil, čeprav sem pred uro razmišljal o tem, ali bi popil analgetik. Proti temi pa…
 
Še najhujša je tista, ki je v beticah doma, posledično tudi v prsnem košu! Njej se zoperstavljam, od nekdaj, do nekoč, ko je ne bom več zaznaval. Brezuspešno se zoperstavljam, kajti tam, kjer ni, kjer niti semena ne obstajajo, da bi pognalo, kaj šele obrodilo, tam so vsi poskusi zaman!
 
Ne vem, ko bi imel možnost takšnega izbiranja, kaj bi izbral. To, da nikoli ne bi dospel do spoznanj, do katerih sem, ali to, da bi se s temi spoznanji že rodil.
V prvem primeru bi mi neka upanja ostala, resda neutemeljena, lažna, vendar bi. V drugem bi bil nekje, ne vem, morda na Aljaski, s prvim sosedom nekaj dni vožnje oddaljenim. In ne ena, ne druga možnost me ne zadovoljujeta, ne maram mrazu in ledu!
 
V tem trenutku bi bil nekje drugje. Nekje daleč drugje! Pa čeprav v sami materini, le da bi bilo (s)poznano dovolj vstran. In bi razvlačil, in razvlekel, te trenutke, vse do tistega, v katerem bom ugasnil. Bi bil, a ne bom, in ne morem biti. Zaradi moje štiriperesne deteljice, otrok. Že tako sem predaleč stran od njih, že tako jih krepko premalo imam, v življenje, vsakdanje, dane.
 
Včasih pomislim, da bi bilo bolje, ko ne bi spoznal nekih tistih, v katerih sem, očitno, videl preveč, vsekakor pa več, kot je v njih videti, dobrega, kakopak. A v takšnem primeru danes mojih čičkov ne bi bilo, oni pa so, v bistvu, vse, kar mi je ostalo, kar imam, pa čeprav na obroke, občasno, in po drobtinah. Obenem pa – bolje ne imeti, ničesar, kot domnevati, da imaš, in, zatem, v prazno dlan strmeti!
 
Res je, nesmiselno bi bilo, ko bi tajil – na svoji poti sem tudi napake delal, a radi njih nihče ne trpi, in račune zanje sem sam nosil, ali pa jih še vedno. In ničesar takšnega nisem počel, in spočel, da bi se mi moral, radi tega, hudič na vrat obesiti, a kljub temu – kadar živiš v svinjaku, takrat ti ni treba blata iskati, niti vanj stopiti, bodo drugi poskrbeli, da se boš v njem znašel! O teh drugih pa domnevaš, dobršen del svojega življenja, da so tebi vsaj podobni, če že enaki niso, potem pa… potem te pa, pač, spoznanje trešči, in to dobro, po glavi! In po življenju samem, seveda.
 
Nekoč sem bil pristaš brezpogojnega dajanja-dobrote, nenehnega poskušanja razumevanja razlogov, vzrokov, zaradi katerih se izkazujejo tako kot se, danes…
Danes mi je popolnoma vseeno, to, zaradi česa me je strupenjača ugriznila, pomembno mi je samo spoznanje, da me je, in poskus, da ugriz preživim.
 
Vajen sem biti-grd, od bebcev drugačnega »razumevanja« tudi pričakujem ne, navaditi se moram vračati. Resda ne na načine, na kakršne se oni izkazujejo, a kljub temu, vračati! Ne bom strupenjače hranil, jo božal, v svojih nedrih grel, zato, da bi me usekala!
 
Nekoč si želiš živeti, v življenju celo tisto Lepo vidiš, a kaj, ko dospeš, zlahka, do tega, da ti želja ugasne, in, očitno, vid opeša! In to samo radi tega, ker v dvonogih podobah iščeš, pričakuješ, tisto, kar naj bi v njih tudi bilo, človeka! Ne vedoč, da so se okoliščine, desettisočletja nazaj, kruto poigrale, in žival pripeljale v človekovo telo.
 
Neformalno sem se že pokopal, zgolj formalno, uradno še obstajam. Nekdanjo radost je nadomestila bolečina, nekdanjo svetlobo trpljenje. In se borim, s samim seboj, da gnevu, gnusu do zmage ne pustim, da porajanja sovraštva v sebi ne začutim! Čeprav bi mi bilo z njim krepko lažje, in čeprav bi s krepelom bistveno več dosegel, zlasti sebe obvaroval, kot sem dosegel s tem, da sem skušal po najboljših močeh z dobroto, z nesebičnostjo, z resnico. Mojo, kakopak, kajti izven sebe sem jo, kaže, zaman pričakoval!
 
Sliko, katero »lepim«, sem, resda, enkrat že uporabil, a jo ponovim… nekako sodi k tu zapisanim besedam.



Ni komentarjev:

Objavite komentar