petek, 27. oktober 2023

»Sodobni človek«… bitje, ki NI človek!

Termin »sodobni človek« je, v bistvu, povsem navadno besedno skrpucalo, neumne »znanosti« in nevedne znanosti! Skrpucalo, ki se niti tega ne zaveda, da se z lažjo izkazuje, da je trditev o obstajanju »sodobnega človeka« navadna, prozorna laž!
 
Tako imenovani sodobni človek k nobeni vrsti, biološki, ne sodi, daleč od tega, in nasprotno – gre za križanca med nagonskim bitjem, potemtakem med človeku-po-telesu-podobno-živaljo, Neandertalcem, in razumskim (edinim v vsem poznanem nam svetu!) bitjem, človekom, Homo Sapiensom! Ki, mimogrede, je biološka vrsta…
 
Homo Sapiens še vedno obstaja, resda v minimalnem obsegu, številčnem, napram celotnemu »človeštvu«, a obstaja. Iz njegovih vrst so porojeni razni platoni, galilei, homerji, da vinčiji, tesle, dostojevski… posamezniki, ki se kot popolnoma drugačni od občestva izkazujejo, in to počno tako z mišljenjskimi zmožnostmi, z zmožnostmi čustvovanja, s svojimi vrednostnimi sistemi, ne nazadnje, z načini, na kakršne živijo! Odrekajoč se lastnim nekim pričakovanjem, materialnim, zahtevam, sledeč neke ideale, neka lastna načela, in iščoč odgovore na številna vprašanja, do katerih povprečnež, in občestvo, nikoli ne dospeva!
Da, človek se je ne samo zmožen samemu-sebi-odpovedovati, v prid tistemu, čemur sledi, pač pa to samo-odpovedovanje tudi udejanja, ga izkazuje!
 
Kadar križaš dve vrsti, v konkretnem primeru žival in človeka, takrat – ne dobiš neke tretje vrste, pač pa dobiš, sila preprosto, križance! Osebke, katerih označujejo značilnosti obeh križanih vrst, pri čemer – nižje razvite podobe živetja so odpornejše na spremembe, pa se praviloma (vsaj biologija zmore tako trditi) pri križanju ohranjajo temeljne značilnosti nižje razvite vrste! In tako tudi je, pri tem »sodobnem človeku« - po telesu se je prilagodil človekovemu (Neandertalec, in »sodobni človek« nasploh, na začetku), pa je iz nizke raslosti in čokatosti (Neandertalca in/ali šimpanza, Neandertalčevega »bratranca«) dospel do človekove višje rasti in slokosti. Vsebinsko pa…
 
»Sodobni človek« NI razumsko bitje (le-ta so, denimo, na Gausovi distribuciji, razvrščena skrajno desno, v obsegu 2,2 % celotne dvonoge populacije!), pač pa je nagonsko, bitje, ki premore zgolj in izključno »pamet«, najosnovnejšo obliko mišljenja… dočim človek premore razum ( = seštevek pameti in abstraktnega mišljenja, pravzaprav zmožnost sočasnega, hkratnega delovanja obeh navedenih mišljenjskih podob!), kar pomeni…
 
Če je »sodobni človek« telesno podoben, celo enak človeku, potem je mišljenjsko (posledično tudi po vprašanju čustvovanja, vrednotenja, načina živetja) njegovo popolno nasprotje! »Sodobni človek« je zmožen »spoznavati«, »ugotavljati«, »vedeti« izključno na temeljih čutnega zaznavanja, dočim je človeku čutno zaznavanje zgolj izhodišče, in do ugotovitev dospeva zavoljo razumevanja, zavoljo razuma! Zato so posamezniki tisti, ki ugotavljajo dejstva, medtem ko vsi ostali »vedo«, da temu-ni-tako!
 
Človeka ni potrebno učiti uvidevnosti, »sodobni človek« je, svoji zasnovanosti primerno, sebičen, iz sebe izhaja, sebe gleda in vidi, v prvi vrsti, če ne vselej, in mu nobeno učenje uvidevnosti ne zmore niti za malo pomagat! In tudi vrednostni sistemi so temu ustrezni, in način obstajanja.
 
Človeka NE krasijo geni opic, denimo šimpanza, »sodobnega človeka« (in enega od obeh njegovih prednikov, Neandertalca) pa »krasijo«. In je med temi geni, po vsej verjetnosti, najbolj odločujoč prav gen MCPH1, gen, ki sotvori čelni reženj, potemtakem del možganov, ki je zadolžen tudi za zagotavljanje zmožnosti abstraktnega mišljenja, sestavnega dela razuma, potemtakem njegovega (pred)pogoja… in abstraktnega mišljenja med občestvom – NI! Vsaj ne v stanju zavedanja realnosti, okolja (ne pomagajo k razumu blodnje, povzročene radi raznih narkotikov, ali, denimo, neke »fatamorgane«)!
 
Je opica prednik človeka ali ni, vprašanje, ki, še vedno, razdvaja znanost, pardon, vprašanje, na katero znanost odgovarja drugače kot »znanost«. NE, opica ni prednik človeka (Homo Sapiensa), v nasprotnem bi ta človek imel opičje gene, JE pa prednik »sodobnega človeka«, kot je njegov prednik tudi opičji »bratranec«, Neandertalec (vsaj tega mi ni več treba v prazno besedičiti, odkar je genetska povezava med človečnjakom in »sodobnim človekom« laboratorijsko DOKAZANA!).
 
Vsakdanja dogajanja, sama »zgodovina« povsem nedvomno priča o dveh temeljnih silnicah, ki se izkazujeta na planetu, in priča o tem, da – napredek, dejanski, se zmore izkazovati, kadar je odločanje v »rokah« razumskih posameznikov, ko pa »demokracija« nastopi, takrat pa… razkroj, nazadovanje, vračanje v preteklost!
 
KO bi bilo »človeštvo« razumsko, potem bi se kot razumski tudi svet izkazoval, in ne bi bilo »ponavljanja zgodovine«, ne bi bilo menjavajočih se obdobij graditve in rušitve, ne bi bilo nenehnega razreševanja enih in istih temeljnih težav!

Ni komentarjev:

Objavite komentar