nedelja, 29. oktober 2023

Zgolj skozi misli, in z njimi…

Časa več kot preveč, v tisti omejeni njegovi količini, seveda, katera mi je še preostala. Naučil sem se, v zadnjih mesecih, kak film (po)gledati, zvečer, če se gledanje kot vredno izkaže. In program(e) dobivam prek krožnika, in je že drugi dan ponudba izjemno zanimiva. Nekakšna lepljenka med sliko in temo prek zaslona. Večinoma je slednje. Očitno oblačnost nagaja… pa naj počiva v miru, do nadaljnjega, televizor.
 
Vem, načeloma vem, da bi lahko tudi prek računalnika gledal. Nekaj, pač. Včasih sem tudi glasbo znal, prek njega, poslušati, in delati. Zdaj mi do poslušanja ni več, za ustvarjanje pa ustreznih pripomočkov nimam. Na srečo, po vsej verjetnosti.
Da, lahko bi gledal prek računalnika, a sta dva dejavnika, pri njem, ki sta močnejša. Tipkovnica, in šah. Prva mi ponuja, samemu tukaj, (spre)govoriti, šah pa soočati se s težavami, z zapleti. Da vsaj za nekaj časa tiste običajne, za malček, oddaljim.
 
Dan sem, očitno, preživel, in glede na to, da naj bi bil smisel življenja živeti, bi moral biti celo zadovoljen, a nisem. Že res, da sem za seboj nekaj malega zapustil, že res, da sem celo nekaj drobnih opravil odpravil, vendar – ko vse seštejem, mi je preostalo bolj praznemu podobno, kot pa doseganju nekega smisla. Razen, v kolikor je ta smisel nesmiseln, kakopak. Ne vem, bi moral naokoli povprašati, izkušenejše.
 
Pomislim… kako ubogi so šele nekoč morali biti! Niso imeli računalnikov, televizorjev, raznih drugih igračk, niso imeli avtomobilov, da bi se na izlete vozili, toplota in svetloba jima nista tekli v bivališča, prek cevi in žic. Ma, še »fuzbala« ni bilo, da bi se vsaj o njem imeli pogovarjati!
 
Glavam je bilo, domnevam, nekoliko lažje, dneve si v neko smotrnost spreminjati. Kadar imaš o čem, in s čem, misliti, takrat, ni vrag, da se to razmišljanje ne bi v neki svoji produktivnosti izkazovalo, čeprav… ne vem, če jim je bilo lažje! Do sosednje glave je bila prevelika razdalja, da bi se zmogli družiti, med beticami pa…
Ne, resnično ne vem, če je bilo glavam kakorkoli, in kadarkoli, lažje.
 
Beticam? Če so site, če je baba pri roki, in je moč kaj popiti, ni panike, živetje takoj svoj smisel najde! Pri babah pa… one so, tako in tako, svojim gospodarjem v rabo dane, obenem pa – ob kuhanju na drva, pomivanju s prineseno vodo, pospravljanju s sirkovo metlo… ma ne, današnji, mladi, so ubogi, tako hud ritem-življenja jih daje, da so se vse poprejšnje generacije, v primerjavi z njimi, dobesedno angelsko imele!
 
Je hudič, ko zastaviš v neke obče trditve, v njih prepričanja, kmalu, krepko prehitro ugotoviš, s kakšnimi zmožnostmi imaš opraviti…
Obstaja neka cerkev, katere člani, že več kot stoletje, vsak dan pričakujejo konec sveta. Pravzaprav »vedo«, »danes«, da bo ta konec jutri nastopil. In je hvale vredna njih potrpežljivost, neomajna, in izkazana zlasti pri njihovem vedenju… glede na to, kakopak, da je teh »jutri« že nešteto izpuhtelo, ne da bi se svet s svojim koncem izkazal. Ali pač?!
 
Obstaja tudi druga, in njeni sledilci imajo, tudi tisti, na bregovih živeči, in daleč stran od neke reke, na primer, ali jezera, čolne pri hišah. Oni namreč »vedo«, da bo prišlo do potopa! Enkrat je že bil, takrat, ko je nek bradač, na svoji barki, antilopo ob levu vozil, kar dolgo časa, in sta oba, antilopa in lev, stisnila svoja pasova, dobesedno asketsko živela, predana neki višji ideji. Ni vrag, dežja je, v tem času, v obilju, pa – kdo bi vedel…
 
Obstajajo, da ne bi koga, nenamerno, seveda, izključil, ko bi nanj pozabil, verniki svete cerkve žejne-prek-vode-prepeljali. Nekateri med njimi so člani tudi obeh poprej omenjenih cerkva, pa še kakšne zraven. Za njih je značilno to, da vode pretirano ne marajo, se raje pri koritu ustavijo. Pardon, v bifeju. Drugače si njih izkazovanj ne zmorem razložiti, glede na to, da so, kakor trdijo, pametni. Razen, če je s pametjo nekaj hudo narobe…
 
Ni sile, zares ne. Obstajajo načini, ne nazadnje, tehnološki napredek dela svoje! Celo pastirci so se svojih čred, in tropov, olajšali, ter se, svetli bodočnosti naproti, podali med učitelje, in profesorje, strokovnjake, znanstvenike, politike… le – ko bi si poprej obuvala očistili, in se vonja po hlevih, stajah, znebili, če se že sicer ne zmorejo drugače kot pastirci izkazovati, bi ne bilo prav nič narobe. Na srečo živadi malenkosti niso moteče.
 
Kako bi bile?! Si predstavljaš – nekoč so kar skozi okna praznili nočne posode, dobesedno pred pragom je smrdelo, in je bilo beticam to nekaj povsem – normalnega?! Takrat so bili okoljevarstveniki, očitno, z nečim drugim zasedeni, da jim takšne zadeve niso v oči padale. Danes imajo pomembnejša opravila, denimo preprečujejo segrevanje planeta… čeprav se le-ta ohlaja. Skrbi jih, da ne bi ptice, neumne živali, množično samomore spočenjale, zaletavajoč se v neke vetrnice, bržčas krilatim nevidne, neslišne… obenem terjajoč čisto-energijo. Flora in favna, rečna in obrečna, jim tudi ne da miru, tudi zanjo je treba skrbeti, pa s kakšnim drugim načinom, denimo z uporabo energije vetra, čisto-energijo proizvajati… uh, zdaj sem se spomnil – ne bo šlo, vetrnicam nasprotujejo!
 
»Všeč« so mi ti okoljevarstveniki. Me zanima, glede njih večine, koliko kilometrov opravijo zgolj s svojimi nogami, ali z neko obliko javnega prevoza, koliko pa v svojih konjičih. Koliko jih je, ki imajo v svojih votlinah, prek zime, nekih dvajset, enaindvajset stopinj, morda celo stopinjo več… in koliko je takšnih, ki so v kratkih rokavih doma. O tem, če kupujejo sadje in zelenjavo izven sezone (p)obiranja, ne, o tem pa sploh ne želim vedeti…
 
Kakorkoli že, vrag vedi, ali je bolje danes, ali pa je bilo, morda, nekoč. Tudi nekoč so sicer »vse vedeli«, le da je bilo krepko manj predmetov tega njihovega »vedenja«. Danes pa je svet zapleten, celo specializacijo neko terja, čeprav – ob vseh specialistih, morda tudi specialcih, gre, nekako že gre. Navzdol. Dokler se v blatu ne znajdejo, lastnem, do takrat bodo »vedeli«, takrat pa se bo, ob ljudskem napevu tega-pa-takrat-nismo-vedeli, že našla neka pomoč, baje. Upati ni grešno, je pa tovrstno upajočim pomoč dajati – zgrešeno!
 
Srbi pravijo »vuci, vole, kad nemaš škole«, jaz pa, ob tem, pardon, tudi ob tem, takole razmišljam: so, morda, šole uvedli zgolj radi tega, da volom več vleči ne bi bilo treba?! Da, namesto tega, lahko ves svet k hudiču pahnejo?!

Ni komentarjev:

Objavite komentar