sobota, 7. september 2024

Zastavila sva s klanjem…

Nekaj dni nazaj sem ugotavljal, če bo vsaj nekaj dinj, alias melon, dozorelo v tem tednu, ko je Malo doma. Za lubenice je še krepko prezgodaj, tu, pri naju, pred drugo polovico oktobra jih ne pričakujem, morda celo kasneje…
 
V lepem vremenu sadeži hitro napredujejo. Zalivani so dovolj, sonce pa tudi svoje dela, in…
Po kosilu sem znova šel v preverjanje ter ugotovil, da so tri že lepo porumenele, še dva, morda trije dnevi, pa bodo do konca zrele, vendar…
Pri eni sem videl, da jo je nek mrčes dodobra načel. Pa sem stopil po nož. Že med odstranjevanjem s peclja je lepo zadišalo, in kasneje je bil tudi okus dovolj prepričljiv, da se je dete posladkalo. Kakšna bi šele bila, ko bi do konca dozorela, sem pomislil…
 
Misel mi je poneslo tudi na tiste, ki jih v trgovinah prodajajo. Vsaj dva, tri tedne, če ne več, prezgodaj jih ubirajo, potem pa kupci, ki, očitno, nikdar zrelega sadeža niso jedli, uživajo praktično samo celulozo, navzven dinji podobno. Ta, najina, današnja, čeprav še ne do konca zrela… ma, tiste iz trgovine se lahko skrijejo pred njo!
 
Lani je prijatelj prinesel, ko je prišel na tridnevni obisk, dinjo s seboj, iz trgovine, češ da bova uživala, ob njej, po kosilu…
Vedoč, kakšne so, kupljene v trgovinah, sem ga prosil, da mi, če že mora, odreže izjemno tanek kos. Nisem naredil več od grižljaja, dobesedno same vlaknine, z okusom po kumarah… on pa se je prisilil, ker, pač, funkcionira po načelu kante-za-smeti – ker je škoda hrano metati stran, je bolje, da jo poješ, čeprav si bodisi sit, bodisi je hrana neokusna…
 
Kakorkoli že, danes sva zaklala prvo letošnjo, in do konca tedna bova še vsaj dve. Užitek mi je gledati Sonka, da se vsaj nekega sadja z užitkom loti! Jaz, bedak, pa sem, tu, na bregu, zastavil tako, da je vsaj nekih dvajset vrst sadja in sadežev…

Ni komentarjev:

Objavite komentar