nedelja, 26. november 2023

Ne bo me pogoltnilo!

Moje korenine niso povprečne, jaz ne sodim v povprečje. Pa me lahko golta kolikor želi, a me nikoli ne bo pogoltnilo!
 
Med predniki imam, skozi stoletja, takšne, ki niso živeli zato, da bi živeli, ki niso žrli zato, da bi žrli, ki niso kopičili zato, da bi nakopičili! Ne, živeli so zato, da so ugotavljali… in ugotovili, da so gradili… in izgradili, da so tvorili… in ustvarili, da so dajali… in dali! Takšne, ki ne samo, da so vedeli, kaj je to biti načelen, moralen, pošten in časten, pač pa so to tudi živeli! In se lastnim željam, nekim potrebam, odpovedovali, da bi skupnosti, nekemu butastemu »narodu« boljše, lepše postalo!
 
Da, imam tudi povsem drugačne, prednike, in sodobnike. Takšne, ki so s tistimi, mojimi predniki, katere spoštujem, po katerih se skušam zgledovati, samo s priimkom povezani, z ničemer drugim, in zlasti s svojimi načini obstajanja ne! Ne vem, nikoli me ni mikala genetika, zavedam se, da za to nimam več časa na razpolago, da bi se najprej učil, nato skušal ugotavljati, pa – zares ne vem, niti slutiti ne zmorem tega, kako nek zlovešči gen, MCPH1 poimenovan, preskakuje, iz generacije v generacijo, pa večino z nagonskostjo zaznamuje, dočim redkim razumskost dopusti. A je tako, na žalost je.
 
Spoštujem svoja starša. Zares spoštujem, ne v podobi občega »spoštovanja«. Pri obeh imam takšne prednike, da se mi jih ni potrebno sramovati. Takšne, ki imajo še neke druge zasluge, in ne samo tega, da so se plodili, in razplodili, pa da neki »ponosni mi« danes obstajajo! Imajo tudi biti na kaj »ponosni«! Bentiš, vsak zajec ima svoje predhodnike, in če je samo radi tega lahko »ponosen« nanje, ker so ga zaplodili, potem… v morju zajcev ta »ponos« niti malo ne more biti vreden! Zajec kot zajec, nič več, nič manj!
 
Ja, baje so tudi ti moji predniki bili »trmasti«. Po njih sem. Ljubše mi je sicer govoriti o načelnosti, moralnosti, poštenosti, o tem, da skušaš častno (pre)živeti, kot o trmi, kajti le-ta je slehernemu dana, še največjemu bedaku! Jaz pa s tem bedakom ničesar skupnega nimam, razen planeta, in ozračja…
 
Da, bili so »trmasti«, a za njimi so ostajale knjižnice, kulturna društva, muzeji, šole, bolnišnice, tovarne, banke, celo država, zavoljo katere so si prizadevali, ji dovoljenje in sprejemljivost po svetu iskali, jo so-izgradili! In – danes naj bi se jaz ravnal po mnenjih, prepričanjih, merilih… neke povprečne bebavosti, pogoltnosti, ničevosti, obenem popljuval vse tisto, kar zmorem v svojih koreninah imeti?! Malo morgen, bi celo vrabec čivknil!
 
Pokaži, kaj znaš, najprej izkaži svoje zmožnosti, svojo srčnost, svojo umnost, potem pa ti bom, celo zlahka, prisluhnil, te poslušal, in tudi upošteval! Dokler pa mi kažeš samo to, kar mi, dotlej… da, bom te upošteval, ampak samo kot primer tistega, česar sploh biti ne bi smelo, in po čemer se, niti slučajno, ne smem zgledovati! In se tudi ne bom!
 
V preteklosti, ko sem se veliko pogovarjal, dobesedno z vsakim bedakom, ki je menil, da ga za razlago prosim, da me bo nečesa naučil, mene pa so samo njegove značilnosti zanimale, njegove zmožnosti, »možganske«, posledično tudi »srčne«, sem se nekajkrat »prekljal« glede svoje izjave, da iz niča ne more nekaj nastati, da samo nič ostane. In so mi razlagali, da ima vsakdo neke prednike, pa nihče iz niča ne nastane…
Kako hudo »obžalujem«, to, da smo tako drugačno zasnovani, pa, posledično, drugače gledamo in vidimo svet, ter vse na njem, potemtakem drugače tudi pojmujemo, in vrednotimo, ampak… ja, res je, tudi povprečje, tudi blato je, v svojih materialnih podobah, nek »nekaj«, a v okviru mojih pojmovanj, v okviru mojih vrednotenj, je zgolj in samo nič, v primerjavi z vsem ostalim, kar se zmore z določeno svojo vrednostjo izkazati! Zajec je zgolj in samo zajec, eden izmed neštetih, oče Nikole Tesle pa je, domnevam, nekaj krepko, neprimerljivo več, od očeta nekega kateregakoli-zajca!
 
Ne, jaz, zgolj neka veja, iz premočnih korenin, in debla, rastem, da bi se v nasprotje lastni osnovi izkazal! In od malega ne samo da sem bil vzgajan v človeka, pač pa me je, že samo po sebi, motilo, zavračalo tisto, kar sem v okolju gledal, doživljal, in imel »čast« doživeti, pa bi stežka danes, dobesedno na izteku svojega časa, taisto kot sprejemljivo, celo ljubo mi spreje(ma)l! Nisem iz nič(a), in v nič bom samo vetrovom svoj pepel dopustil!

Ni komentarjev:

Objavite komentar