ponedeljek, 27. november 2023

Za praznimi očmi ničesar ni…

Tu in tam pomislim na svoja zapisovanja. Pravzaprav na objavljanja teh zapisovanj. Vem, da marsikdo bere, to, kar objavim, obenem še kako dobro vem, da absolutna večina teh marsikaterih pojma nima, o tem, kar prebere!
Ja, res je, »vedo«, kaj preberejo, »razumejo« besede, a jim to prav nič ne pomaga, ko pa »vedo« in »razumejo« po svoje, pa jim besede, moje, niti slučajno ne zmorejo ustrezno govoriti o stanjih, o katerih govorijo, kajti do teh stanj sploh seči niso zmožni, da bi jih vsaj ovohali, če jih že vonjati, stalno, ne zmorejo…
Resnično, prav smešno, je takšno vedenje, in bi bilo celo grozljivo, ko bi bil namenjen bralstvu pisati, in ne zgolj sebe izpovedovati, svoja razmišljanja, čustvovanja na nek način pri življenju ohranjati. Ja, boleče smešno bi bilo, ko bi pisal – nepismenim! Predvsem mišljenjsko nepismenim, kakopak. Jaz poznam tako njihovo, kakor tudi svoje, oni še svojega ne poznajo, zgolj dozdeva se jim, da ga.
 
Sestrična, resnično strokovnjakinja na svojem področju, priznana ne samo v svojem okolju, pač pa tudi malček širše, predvsem pa dokazana, v svojih zmožnosti skozi učinkovito, uspešno praktično delovanje, jim pravi »praktiki«. Lepo, uvidevno poimenovanje tistih, ki so zgolj praktičnega, enostavnega mišljenja alias pameti zmožni. In mi v neki fiziološki danosti "ugovarja", takrat, ko ji z razumom, kot edino ločnico med človekom in živaljo, dopovedujem. In poreče »kaj pa solza«, češ da solze niso dane živalim, čeprav…
 
Obstajajo različne oblike izkazovanja žalosti, in samo izkazovanje žalosti je dano vsem živim bitjem, kolikor toliko sebe zavedajočim se, potemtakem celotnemu živalskemu svetu. In tudi znotraj sveta dvonogih-v-oblačila-odevajočih-se velja, da ne kaže solza točiti, ker so solze, po določenih »vzgojah«, neprimerne, celo nedostojne. Uboga bebavost!
Potemtakem pri delu te populacije solza ni, ne obstajajo, ne smejo obstajat, kot nedostojne, potemtakem, posledično – del te populacije ne sodi med ljudi, in ne sodi samo zaradi tega, ker – solza ne izkazuje!
E, sestrična moja draga, rad te imam, te spoštujem, kot človeka, vendar – lepo te prosim, ne me razočarati, s takšnimi, ker, veš…
 
Si že slišala za krokodilje solze?!
Da, res je, ta besedna zveza obstaja kot frazem, ki o lažni, zaigrani neki žalosti priča, vendar, verjela ali ne – tudi iz krokodilovih oči kapljice tečejo! Že res, da te kapljice ne pričajo o krokodilji žalosti, pač pa žival z njih pomočjo samo izloča odvečno sol, v telesu nabrano, vendar – kapljica iz oči je kapljica iz oči, pa če po teh kapljicah sodiš, naj bodo odraz resničnega ali le zaigranega stanja, potem so tudi krokodili ljudje! Ne nazadnje – je tudi sedenje na straniščni školjki, s katerim se uradno prepoznane živali ne izkazujejo, tisto, kar človeka ločuje od živali? Če šimpanza naučim istega, bo postal človek? In, mimogrede – se ne spomniš mačka, katerega ste imeli, mačka, ki se je naučil v školjko svoje potrebe opravljati?!
 
Da, prepričanja… in učni program, posledično naučenost… in, še najbolj, želja pri svoji »resnici« o(b)stati, v izogib soočenja s pravo, bolečo… zadostni razlogi, za to, da nagonskemu »praktik« porečeš, obenem pa pritajiš, zamolčiš neko dejstvo, ki govori o tem, da – vsak »teoretik«, po tvoji delitvi, sestrična, se zmore nekega praktičnega dela naučiti, in postati, z naučenostjo, najmanj enakovreden tvojemu »praktiku«, dočim obratno ni možno, pa se noben »praktik« ne more naučiti razumevati, kajti razumevanje ni posledica naučenosti, pač pa je zmožnost, ki obstaja v podobi naravne danosti!
 
Ne maram neke »uvidevnosti«, še zlasti takrat ne, kadar objektivnih dejstev ne upošteva, in kadar se v škodo celote izkazuje! S takšno »uvidevnostjo« bi namreč tudi do krokodila, in do njegovih »solza« moral nastopati, pa mu priznati pravico do – človekovih pravic! Ko bi po solzah sodil o tem, kdo je, in kdo ni človek! Obenem pa…
 
Sestrična, moja draga, si kdaj pogledala v oči neke trpeče živali, denimo neke povožene srne, hudo bolnega psa?! Če si, si, morda, opazila, v tistih očeh, bolečino, in žalost, skozi pogled, v katerega si malodane tonila, do drobovja duše tiste živali?! In krepko globje, kot zmoreš dospeti, kadar zreš žalost, in predvsem »žalost« nekega dvonogega! Mar prav to, ta »tonitev v globine« ni tisto, kar, krepko bolje, kot nek fiziološki izkaz, o »duši« priča?!
Verjemi, vsaj to mi verjemi, za praznimi očmi ničesar vrednega ne moreš najti!
 
Malo me je na nasmešek prignalo, ob tem zapisovanju… »smešno« mi je, kadar mi neki o moji krepko-močnejši-od-njihove-misli govorijo… kadar v lekarni poslušam izgledate-izjemno-inteligenten-človek… kadar mi taista sestrična poreče, da sem intelektualno zelo močan… obenem pa moje besede, ki naj bi bile, in tudi so, zgolj posledica teh mojih misli, mojega intelekta, zavračajo, vanje dvomijo, jim skušajo nasprotovati! Ne vem, srčno si želim, zares, ko bi se odločili, ti in takšni, ki mi tako pripovedujejo, o mojih zmožnostih, kateremu sebi bodo verjeli – tistemu, ki v meni vidi te zmožnosti, ali tistemu, ki vanje, z zavračanjem ugotovitev, dvomi! Dejstvo je namreč, da se v svojih obstoječih stanjih izkazujejo ne samo kot nedorečeni, pač pa celo kot razdvojeni, na način, da same sebe spodbijajo, kar pa ni, zagotavljam, najprimernejša podoba nekega izkazovanja zdravosti!
 
Kam sem zašel, od neberočih »bralcev«, pa do – solza, in krokodila-človeka! Kakorkoli že…
Da, nikoli mi številčnost ni bila merodajna, nikoli me k njej vleklo ni, pa sem tudi to, že večkrat, zapisal, da raje vidim enega samega, ki moje bere, in tudi razume, kot pa branost, in, kakopak, »razumevanje«, kakršnega so določeni, predvsem razvpiti, »misleci« deležni! Od takšne množičnosti, od branja, ki ne ve, kaj bere, ničesar nimam, v zaman slednjo črko zapisujem, pravzaprav si zmorem, zavoljo istega, samo škodovati, samo še manj priljubljen, od že tako nepriljubljenega, postati! Od branja, ki razume, in ve, o čem pišem, pa – ko bi iz pravih »rok« prihajalo, iz »rok«, ki bi zmogle učinkovati, celo uspešno, da, od takšnega branja bi pa veliko lahko pridobil, pa ne samo jaz, tudi Resnica, posledično tudi svet kot tak! Na človeški svet mislim, v prvi vrsti, kakopak, posledično tudi na vse preostalo.
 
Smešno, absurdno smešno je, kadar doživim razlage nekih, ki mi skušajo pojasniti, o čem sem spisal. In se izkaže, da o tem bolje vedo, kot vem sam. Priznam, tega sem se naveličal, že davno, že takrat, ko sem smel izvedeti, iz verodostojnih ust, da določena moja besedila na branost, pravzaprav na prodajo glasila vplivajo, jo zmorejo povečati. Jaz pa, še dandanes, ko na edini naslov, na katerega še pošiljam, pošljem, velikokrat pripišem, spremnemu pisanju, nek svoj zavedam-se-tega-da-bo-zapisano-le-redkim-dosegljivo-a-kljub-temu-pošiljam… po principu pij-malo-pij-dobro, in ne nacejaj-se-da-boš-vsaj-nekaj-v-betici-imel…
 
Da, zgolj to, da do neke samoizpovedi dospem… zgolj to, da ji vsaj minimalno možnost obstajanja omogočim… samo to je razlog, da še objavljam, na redkih mestih, v upanju, da dejanskega bralca doživim, morda! To mi je, nekoč, že uspelo, izključno zahvaljujoč besedam, na spletu objavljenim, me je poneslo »v svet«, v neke njegove delčke, v katerih črke, in zlasti misli, napotki v njih »vloženi«, še nekaj malega pomenijo. Pa sem celo potoval, in s potovanjem zaključil, ko sem ugotovil, da se ta »še nekaj malega« bistveno ne razlikuje od tukajšnjega – nič!

Ni komentarjev:

Objavite komentar