sobota, 25. november 2023

Oh, pa ta duša in srce…

Uvodoma: zlahka priznam, da velikokrat uporabljam besedi »duša« in »srce«, kadar o nekih mišljenjih in čustvovanjih govorim, a priznam tudi to, da obe besedi, oba pojma uporabljam IZKLJUČNO V PODOBAH PRISPODOB! In pojasnim, čemu to poudarjam…
 
Duše, takšne, kakršno občost »pozna« - ni! Obstaja pa psiha, sestavljena iz svojega zavestnega in nezavedajočega se dela, iz zavesti in podzavesti. In ta psiha je zgolj splet biokemičnih reakcij, ki vse izvirajo iz GLAVE, po napotkih, prejetih iz možganov. In so vse misli, vsa čutenja in čustvovanja »procesirana« v možganih! Tako da…
 
Tudi ko o srcu govorijo, čez da z njim, in v njem, čustvujejo, govorijo – NE-resnico! Da, res je, v prsnem košu zmoreš čutiti neke odzive na določene okoliščine, tudi tisto, čemur praviš »ljubezen«, ali, na drugi strani, »sovraštvo«, vendar – ne čutiš samo v prsnem košu, takšnih zadev, pač pa TUDI v njem! Ali pa še nikoli nisi zaznal/a nekega črvičenja, nekega žuljenja, stiskanja v želodcu, in, denimo, od nekega močnejšega strahu »omrtvičenih«, »zmehčanih« okončin?! Srce pa – nič drugega, kot zgolj črpalka, zadolžena za to, da kri po telesu, in v možgane, seveda, poganja.
 
V prsnem košu, ne nazadnje, (za)čutiš tudi porajanje (in odpravo, sprostitev) psihičnega krča, pa čeprav oboje poteka – v glavi! In kako je to potekanje-v-glavi pomembno, odločujoče – takrat, na primer, ko te dajo pod neko splošno narkozo, ko ti možgane-uspavajo, njihovo zaznavanje okoliščin, pravzaprav njihovo zavedanje teh okoliščin, takrat nikjer ničesar ne boš čutil, ne v srcu, ne v želodcu, nikjer! Pa čeprav bo tvoje telo še vedno zaznavalo (sprejemalo vplivanja okolja) in o svojih zaznavah sporočalo možganom… ki pa ti, uspavani, vsega tega ne bodo v tvoje zavedanje posredovali!
 
Da, prav ničesar ne čutiš s srcem, in nobena tovrstna zadeva se ne odvija v prsnem košu, pač pa se v njem, kakor tudi drugod po telesu, sprožajo samo POSLEDICE tistega, kar je v pristojnosti možganov. Biokemične reakcije.
 
Pa da še to zapišem, da bo, morda, razumljivejše… pisal sem že o tem, da zmorejo biti na primer roke povsem nedovzetne, neobčutljive tako na mraz, kakor na toploto, kadar ima neka oseba določeno psihično okvaro, bolezen. Vendar – z okončinami ni prav nič narobe, še vedno razpolagajo z vsemi »senzorji«, potrebnimi za ugotavljanje različnih temperaturnih stanj… še vedno ti senzorji ta stanja zaznavajo, jih beležijo, in podatke pošiljajo v možgane, le da ti možgani, zaradi obolelosti, ne delujejo tako, kot bi morali, v kolikor bi bilo z njimi vse v redu! In ko ozdraviš možgane (ne nekih rok!), takrat zadeva spet nemoteno funkcionira.
 
Da, tudi sam »dušo« in »srce« omenjam, a vendarle krepko drugače, kot sta v obče pojmovanje dana.
 
In, mimogrede: ko govorijo o tem, da razum (logika) škoduje čustvovanju… spet ena njihovih NE-resnic, kajti – višje kot si na razvojni lestvici, večje, močnejše so tako tvoje miselne zmožnosti, kakor tudi zmožnosti čustvovanja! In kolikor mi je znano, višjega od razuma NI!

Ni komentarjev:

Objavite komentar